| |
login
register

Rabbik válaszúton

There are no upcoming classes scheduled


Times on this page are shown for: Israel/Eastern European - Jerusalem, Athens, Helsinki change
Share this course with your friends and family:

Dr. Pal Hegedus
Rabbik válaszúton


Sunday 9:00PM
add this shiur

Course Description

Rabbik válaszúton — hogyan néztek szembe a Talmud bölcsei saját tévedéseikkel

Tanuljunk a kérdéseikből, vagy kérdőjelezzük meg a tanulásukat?

Alaposan megvizsgálunk néhány talmudi aggadát (történetet) és lássuk, mit találunk bennük.


About Dr. Pal Hegedus
A Cambridge-ben szerzett matematikusi doktori óta egyetemen oktat és matematikában tehetséges középiskolásokat tanít. Több, mint 15 éve tanít Tórát Budapesten változatos szinten és formában az alefbésztől a Gemaráig. Ő maga is sokat köszönhet Rav Brovender Webyeshivájának. Sok más kurzus mellett az Advanced Halacha Mastery Program első végzős diákjai között volt.


Class Resources & Information

Can't watch the Webex archive files? Click Here
PREVIOUS CLASSESCLASS DESCRIPTIONHANDOUTSARCHIVES
January 7, 2018 9:00PM - 10:00PM
A Jó, a Rossz és a Csúf

Ez a történet szinte iskolapéldája a többinek is, Rabbi Elazart, a nagy tudású rabbit kioktatja a nép egyszerű fia (Taanit, 20ab). Aprólékosan fogjuk elemezni, hogy mi is történik itt és megnézünk hozzá egy izgalmas chaszid történetet a berdicsevi Lévi Jichakról.

A források nagy része mindig két nyelvű lesz és jó pár nappal az óra előtt feltöltöm. Ha valaki előre elolvassa, még több kérdést tud feltenni.

 
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
January 21, 2018 9:00PM - 10:00PM
Mit adtak nekünk a Rómaiak?

A mostani történet (Sabbat 33b-34a) főszereplője Rasbi, Rabbi Simon bar Jochaj, aki kritikus az elnyomó hatalom minden cselekedetével szemben. Menekülnie kell, majd visszatérhet. Meddig tartanánk vele az útján? Hol a fordulópont a történetében?

A héber források között a sztenderd kommentárok, Rashi, Toszfot és Maharsa magyarázatai is ott vannak.

 
x-arfWebex
mp3Audio
mp4Video
February 4, 2018 9:00PM - 10:00PM
Nem hiszünk a csodáknak

A harmadik történet főszereplője Rabbi Eliézer, akit mestere, Rabban Jochanan ben Zakkaj így jellemzett: meszelt víztározó, amely egy cseppet sem enged elszivárogni.

Egy vita során Rabbi Eliézer csodák segíségét kéri igaza bizonyításához. Mégsem nyűgözi le vitapartnereit. A következmények tragikusak. Ki a hibás? Ki a felelős? Mi a vita valódi tétje?

A héber források között a sztenderd kommentárok, Rashi, Toszfot és Maharsa magyarázatai is ott vannak. A magyar fordítás után pedig beraktam egy rövid idézetet a csodákról Franz Rosenzweig A Megválás Csillaga című könyvéből.

 
x-arfWebex
mp3Audio
mp4Video
February 18, 2018 9:00PM - 10:00PM
Palotaforradalom az Akadémián

A negyedik történetben (Brakhot 27b-28a) Rabban Gamliel, a közösség vezetője visszaél a hatalmával. Egy ideig társai tűrik a kissé despotikus módszereit, majd fellázadnak ellene. Demokratizálódik-e a tanulás? Mi a hatalom jellege az Akadémián?

A feltöltött anyagok a történet első részét tartalmazzák, mert valószínűleg ennyit fogunk tudni átnézni egy alkalom alatt, a jövő óra első részében fogjuk csak befejezni.

Várok mindenkit vasárnap!

 
x-arfWebex
mp3Audio
mp4Video
March 4, 2018 9:00PM - 10:00PM
Palotaforradalom Újratöltve

Most folytatjuk a múltkori történetet Rabban Gamliel és Rabbi Jehosua vitájáról. Kiderül, hogy megmérgezte-e a közéletet kettejük afférja és az is, hogy a kibékülés se személyesen, se a protokolt szem előtt tartva nem egyszerű.

A források most is hasonlóak az előzőekhez.

 
x-arfWebex
mp3Audio
mp4Video
March 18, 2018 9:00PM - 10:00PM
Romok között imádkozni
Az utolsó alkalommal Rabbi Joszit kísérjük el Jeruzsálem romjai közé (Brakhot 3a). Két találkozás vár rá ott, amelyek átértékelésre késztetik.

A mostani szöveg tömörebb, mint a korábbiak és jóval több értelemzési lehetőséget kínál. A szokásos héber források és a magyar fordítás letölthető.

 
x-arfWebex
mp3Audio
mp4Video
contact us TECH SUPPORT: U.S. 1-646-977-7978 · Israel 073-796-2230 · office@webyeshiva.org

Site design, graphics and maintenance by Marc Gottlieb Creative Solutions