| |
login
register

Talmudi ízelítő

There are no upcoming classes scheduled


Times on this page are shown for: Israel/Eastern European - Jerusalem, Athens, Helsinki change
Share this course with your friends and family:

Mr. Szántó-Várnagy Binjomin
Talmudi ízelítő


Thursday 9:00PM
add this shiur

Course Description

Bevezető a Talmud tanulásába. A 10 alkalom során különféle témákat fogunk megnézni mélységében, megtanulunk néhány alapvető talmudi kifejezést és logikai sémát, valamint betekintést nyerünk abba, hogy miért is a Talmud tanulása vált a zsidóság egyik legfontosabb alapkövévé, a vallásos életmód nélkülözhetetlen velejárójává, a kisiskolás kortól egészen az öregségig. A kurzus célja, hogy felkészítse a résztvevőket a Talmud rendszeres tanulására, kedvet csináljon az önálló fejlődéshez, és lehetőséget adjon a folytatáshoz.

 

Made possible through the generous support of the Leslie and Vera Keller Foundation for the Advancement of the Jewish Heritage.


About Mr. Szántó-Várnagy Binjomin
Budapesten született 1987-ben. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat az ELTE fizika szakán. Ideje jelentős részében a Lativ Kolelben tanul és tanít, főleg talmudi témákat. A jeruzsálemi Or Száméách jesivában másfél hónapot tanult, a doktori iskola befejezése után tervezi ezen tanulmányai folytatását hosszabb távon (várhatóan külföldön). Saját weboldalára, a binjomin.hu-ra szinte mindennap tölt fel tanításokat, melyeknek száma meghaladja a 700-at. Rendszeres szerzője a Forrás ill. Új Élet c. újságokban megjelenő tanításoknak. A Kazinczy utcai ortodox zsinagógába jár imádkozni.


Class Resources & Information

Can't watch the Webex archive files? Click Here
PREVIOUS CLASSESCLASS DESCRIPTIONHANDOUTSARCHIVES
November 3, 2016 8:00PM - 9:00PM
A Talmud helye a zsidó irodalomban

Mi az a Szóbeli Tan és honnan tudjuk, hogy létezik? A Tóra négy „arca” (Chumás, Gemárá, Muszár, Halacha). A Tóra „evolúciója”: a zsidó történelem korszakai. Gyakran Ismételt Kérdések a Talmudról. Beráchot 35b – szabad-e dolgozni is a Tóratanulás mellett?

 
no handouts posted yet
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
November 10, 2016 9:00PM - 10:00PM
Isteni vásárlás, emberi vásárlás

Kidusin traktátus: vásárlások szabályai. Vásárlás (kinján) tórai alapszabályai. Hekdes: a Szentély tulajdona. Megszentelés mint vásárlás: hasonlóságok és különbségek. A vásárlás pillanata: a pénz vagy a termék átadásakor. Mikor melyik előnyös? Árváltozás esetei.

 
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
November 17, 2016 9:00PM - 10:00PM
A Szentély mint vevő és eladó

Kedvcsináló: a Talmud tanulásának arcai. Miért tanuljunk? A múltkori téma folytatása: amikor a Szentély sem árulhatja drágább áron. A Szentély előnyös áron szerezheti be a működéséhez szükséges termékeket. Különbség a Szentély mint eladó és Szentély mint vevő között (Sááré Joser alapján).

 
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
November 24, 2016 9:00PM - 10:00PM
Instrukció az instrukcióhoz

A Tóra „az élet fája” (vö. Példabeszédek 3:18), azaz ágas-bogas irodalmából instrukciókat kapunk az élethez. A Talmud egyes mondásaiban tartalmazza azt, hogy hogyan kell az életünket a Tóra alapján élni. A tanulás elején röviden összefoglaljuk és lezárjuk a legutóbbi témánkat, a fennmaradó nagyobb részben pedig kielemezzük az ezzel kapcsolatos talmudi idézeteket.

 
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
December 1, 2016 9:00PM - 10:00PM
Minek tanuljunk, ha úgyis elfelejtjük?

Tovább tanuljuk a Tóratanulás mikéntjéről szóló talmudi részeket. Megnézzük a Kidusin 30a-b oldalát, ahol az egyik leghosszabb Tóratanulással kapcsolatos talmudi szakasz található. Szóba kerül a felejtés, ismétlés fontossága, és az, hogy a tanulás milyen hatással van az ember viselkedésére.

 
no handouts posted yet
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
December 8, 2016 9:00PM - 10:00PM
Mint a folyóvíz mellé ültetett fa

Ávodá Zárá 19a-b. Hány rabbitól tanuljunk? Hogyan osszuk be a tanulásra szánt időnket? Mik a veszélyei a helytelen hozzáállásnak a tanulásban? Chágigá 5b. Kik miatt „sír” a Teremtő?

 
x-arfWebex
mp3Audio
mp4Video
December 15, 2016 9:00PM - 10:00PM
A chanukai gyertyák meggyújtása, 1.

Tanulással kezdünk készülődni a hamarosan kezdődő Chanuka ünnepére. Sábát 21a-b. Hogyan függ össze a szombati és chanukai gyertyagyújtás? Milyen olajat és milyen kanócot használhatunk? Bét Hilél és Bét Sámáj vitái a Chanukáról.

 
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
December 29, 2016 9:00PM - 10:00PM
A chanukai gyertyák meggyújtása, 2.

Chanuka ünnepe alkalmából a Talmud vonatkozó részét tanuljuk: Sábát 21a-b. Hány gyertyát kell gyújtani házanként? Hova helyezzük a gyertyákat? Bét Hilél és Bét Sámáj vitái a Chanukáról.

 
no handouts posted yet
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
January 5, 2017 9:00PM - 10:00PM
Salamon király rendeletei

Éruvin 21b-22a. Hogyan tanult Tórát Salamon király? Miben állt a bölcsessége? Mi az eredete a rabbinikus rendeleteknek? Szentírási tanítások talmudi magyarázatai.

 
x-arfWebex
mp4Video
mp3Audio
January 12, 2017 9:00PM - 10:00PM
Az ima talmudi etikája

Beráchot 6b. A közösség fontossága. A zsinagóga fontossága. Jócselekedetek jutalmai. A zsinagóga és az ima tisztelete.

 
mp4Video
mp3Audio
x-arfWebex
contact us TECH SUPPORT: U.S. 1-646-977-7978 · Israel 073-796-2230 · office@webyeshiva.org

Site design, graphics and maintenance by Marc Gottlieb Creative Solutions