• January 30, 2023
  • 8 5783, Shevat
  • פרשת בא

Nagyünnepek és a különleges zsoltáraik

Nagyünnepek és a különleges zsoltáraik

Minden ünnep hangulatát meghatározzák az egyedi micvái és imarendje. Kevésbé szokott feltűnni, hogy milyen jellegzetes zsoltárok tartoznak hozzájuk. Ezek is éppoly jelentősek. Kontúrozzák, ellenpontozzák, illetve felerősítik az ünnepek belső tartalmát. Górcső alá vesszük az Újévhez, az Engesztelő Naphoz és a Sátoros Ünnephez tartozó különleges zsoltárokat. A tanulás magyar nyelvű, de a héber nyelvű eredeti biblikus szövegeken alapszik.

Made possible thanks to the Leslie and Vera Keller Foundation for the Advancement of the Jewish Heritage. A “Leslie és Vera Keller alapítvány a zsidó örökség előmozdításáért” támogatásának köszönhetően valósult meg.

August 26, 2021 6:00 pm - 7:00 pm
Nagyünnepek és a különleges zsoltáraik: 27. zsoltár
Class description

Ellul első napjától szukkot végéig naponta kétszer szokás elmondani. Sokan fejből fújják, mégis talán sose nézték át alaposan, mit jelentenek a szavak és hogyan kötődik a nagyünnepi felkészüléshez és magukhoz az ünnepekhez.

Midrási, talmudi és modern értelmezéseket fogunk megnézni, végig arra koncentrálva, hogy annak mit jelent a zsoltár, aki mondja. Minden szöveg eredeti és magyar nyelven is szerepelni fog, a tanulás nyelve magyar.

September 2, 2021 6:00 pm - 7:00 pm
Nagyünnepek és a különleges zsoltáraik: 47. zsoltár
Class description

Az újévi sófárfújás előtt 7-szer szokás elismételni ezt a zsoltárt. Nem csak az a kérdés, hogy mi ennek a szokásnak az eredete, hanem az is, hogy miért pont ez a zsoltár kapcsolódik a sófárfújáshoz? Akik az utóbbi évezredekben olvasták ezt, mit gondoltak, miről szól?

September 9, 2021 6:00 pm - 7:00 pm
Nagyünnepek és a különleges zsoltáraik: 24. zsoltár
Class description

Egy kérdést fogunk kibontani ezen az órán: Mi a kapcsolata ennek a zsolárnak azzal a külöleges imaszituációval, ami a nagyünnepek sajátja?

A Cambridge-ben szerzett matematikusi doktori óta egyetemen oktat és matematikában tehetséges középiskolásokat tanít. Több, mint 15 éve tanít Tórát Budapesten változatos szinten és formában az alefbésztől a Gemaráig. Ő maga is sokat köszönhet Rav Brovender Webyeshivájának. Sok más kurzus mellett az Advanced Halacha Mastery Program első végzős diákjai között volt.