• August 14, 2022
  • 17 5782, Av
  • פרשת עקב

Történetek a pusztulásról

Történetek a pusztulásról
Bibliai és talmudi történeteket, vallásos költeményeket fogunk elemezni. Megnézzük, a próféták, a rabbik és más vallásilag érintett gondolkodók hogyan dolgozták fel a pusztulás témáját. Nem csak a jeruzsálemi Templomét, hanem a vallásos közösségekét, az egyének halálát és a nép száműzetését. Elsősorban klasszikus szövegekre fogunk koncentrálni, de modern irodalmi és lélektani megközelítést is fogunk használni. A sorozat nyelve magyar, a forrásszövegek kétnyelvűek. Héber nyelvismeret nem szükséges.
July 20, 2022 6:00 pm - 7:00 pm
Történetek a pusztulásról: Pusztulás és gyász a Bibliában
Class description

Az első alkalommal lényegében csak bibliai szövegeket fogunk megnézni. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen veszteségek milyen gyászt okoznak? Hogyan értelmezi a biblikus-prófétikus közösség a veszteségeit, a pusztulást?

July 27, 2022 6:00 pm - 7:00 pm
Történetek a pusztulásról: Midrási szövegek
Class description

A második alkalommal olyan szövegeket fogunk nézni, amelyek már a második Szentély pusztulása után születtek. Ezekben a szerzők a történelmi eseményeket, a személyes élményeikkel és a Bibliával vetik össze. Hasonlóan a biblikus szerzőkhöz, a hangsúly azon van, hogy miért pusztul el az, ami értékes?

August 3, 2022 6:00 pm - 7:00 pm
Történetek a pusztulásról: Gyászköltemények
Class description

Az utolsó alkalommal a tisabeavi gyászköltemények közül fogunk néhányat megnézni. Figyeljük meg, hogy

  1. hogy a korábbi értelmezések hogyan szűrődnek bele ezekbe a versekbe;
  2. milyen új elemek kerülnek be?

Mind a két kérdés fontos a vallási élmény folamatossága és rutinizálódása ellen.

A Cambridge-ben szerzett matematikusi doktori óta egyetemen oktat és matematikában tehetséges középiskolásokat tanít. Több, mint 15 éve tanít Tórát Budapesten változatos szinten és formában az alefbésztől a Gemaráig. Ő maga is sokat köszönhet Rav Brovender Webyeshivájának. Sok más kurzus mellett az Advanced Halacha Mastery Program első végzős diákjai között volt.